top of page

El blog jurídic de la Conca per la Conca

Control d'alcoholèmia. Coses a tenir en compte si et paren.


El primer que has de saber són els drets i obligacions del conductor en un control d'alcoholèmia.

Tels expliquem pas a pas:

 • És obligatori fer la prova. Els conductors estem en tot moment obligats a complir el que els agents de circulació ens requereixin, de negar-nos incorrem en un delicte penal, recollit en l'article 383 del Codi Penal.

 • Els agents requeriran la detenció del vehicle, ens comunicaran que realitzarem una prova d'alcoholèmia i ens proporcionaran un filtre per a realitzar la prova.

 • Si la prova dóna com a resultat un valor inferior al màxim permès se'ns permetrà reprendre la marxa, si per contra el valor és superior, s'ha de tornar a repetir la prova, entre les dues proves han de passar com a mínim deu minuts.

 • Si superem la taxa màxima permesa, nosaltres no podrem reprendre la marxa mentre continuem donant positiu, no obstant això el vehicle podrà ser conduït per un altre conductor que no superi els límits màxims. Durant l'execució de les proves es poden realitzar quantes al·legacions i observacions creguem necessàries, que seran incloses en la diligència dels agents.

 • Si no estem d'acord amb el resultat de la prova es pot demanar ser traslladat a un hospital i que es realitzi una anàlisi de sang. Atenció perquè les anàlisis de sang són molt més exactes, així que pot acabar perjudicant els nostres interessos. Si el resultat de l'anàlisi és coincident amb el de la prova d'alcoholèmia, haurem de pagar les despeses de la prova.

 • El vehicle podrà ser immobilitzat si donem positiu i no hi ha un altre conductor que pugui fer-se càrrec d'ell, i a més pot ser retirat si suposa una trava per a la circulació normal, totes les despeses ocasionades per l'acció d'immobilitzar i traslladar el vehicle a dependències previstes per a aquests efectes serà a càrrec del conductor o del qui respongui legalment per aquest.

 • Si el valor de la prova d'alcoholèmia és susceptible de comissió d'un delicte, els agents poden portar-nos a comissària on haurem de prestar declaració, cal saber que els agents tenen l'obligació d'informar que aquest tràmit de la declaració ha de realitzar-se davant un advocat.

Taxes d'alcoholèmia

Els conductors de vehicles en general, ciclistes inclosos, no poden circular amb una taxa d'alcohol superior als:

 • 0,25 mil·ligrams per litre d'aire expirat. (0,5 per litre en sang)

 • 0,15 miligrams per litre d'aire expirat els conductors: amb permís o llicència de conducció de menys de 2 anys d'antiguitat, destinats al transport de mercaderies destinats al transport de viatgers de més de 9 places, destinats al transport escolar o de menors, de servei d'urgència, de transport especial.

Quan recorrer la multa?

En general és complicat, però no imposible, si creus que el control d'alcoholèmia no es va fer adeqüadament o quan es van fer les proves d'alcoholèmia es pot demostrar que el dispositiu no funcionava correctament, serien motius suficients per recorrer la multa.

També es podria donar el cas que s'ha aplicat una sanció que no es correspon amb els fets denunciats, en tot cas consulta-ho amb un advocat.

Un acord amb el fiscal pot ser una bona opció.

El mes normal es que efectivament totes les proves s'han realitzat correctament, llavors cal plantejar-se la possibilitat d'aconseguir un acord amb el Ministeri Fiscal que perjudiqui a l'interessat el menys possible. Això requerirà d'un advocat que pugui negociar la mínima condemna possible. Si s'aconsegueix un acord, es redueix la pena prevista en una tercera part i en el mateix acte el jutge dictarà sentència. Si no s'aconsegueix un acord se'ns citarà per a la celebració d'un judici oral al Jutjat penal corresponent, la qual cosa no recomanem, perque ens hi estarem jugant molt i es pot donar un resultat pitjor del que esperavem.


152 views
Publicaci%C3%83%C2%B3n_de_Instagram_de_B

Es el teu cas?

¡Gràcies pel teu missatge!

Pregunta'ns el que vulguis!

 • Facebook icono social
 • Instagram
Prgunta
bottom of page