top of page

El blog jurídic de la Conca per la Conca

Està prohibit acomiadar als treballadors?

Aquests dies hem rebut consultes varies sobre si l’empresa on s’està treballant no pot acomiadar els seus treballadors durant l’estat d’alarma. Això no es així. El passat dimarts, en acabar la roda de premsa posterior al Consell de Ministres molts mitjans de comunicació van aprofitar per crear titulars atractius sobre el tema per captar l'atenció del lector tal i com ho ha captat el nostre.

Aquests mitjans anunciaven que es prohibien o restringien els acomiadaments que tinguin com a causa la crisi del coronavirus i la modalitat de força major mentre duri l’estat d’alarma. No obstant, s'ha de mirar la lletra petita:

En primer lloc s’ha d’entendre que existeix una modalitat d’acomiadament que es l’acomiadament procedent, això significa que existeixen motius justificats per acomiadar al treballador, i dintre d’aquest tipus es pot acomiadar a un treballador/a per causes disciplinàries i per CAUSES OBJECTIVES.

Que vol dir causes objectives?

Vol dir que l’empresa pot acomiadar a un treballador quan l’economia de l’empresa presenta pèrdues o disminució dels ingressos, quan existeixen canvis organitzatius a l’empresa pels quals el treball d’aquella persona no es necessari o quan existeixin canvis en la producció de l’empresa. Be, doncs són aquests acomiadaments per CAUSES OBJECTIVES en els que s’al·legui la força major i les causes econòmiques, tècniques, organitzatives i de producció” pel COVID-19 “no es podran entendre com a justificatives de l’extinció del contracte de treball ni de l’acomiadament”.

De no ser així i en la situació que estem vivint, les empreses que estan travessant dificultats econòmiques aprofitarien per acollir-se a un ERTE i suspendre els contractes dels seus treballadors, sense cap cost, sense necessitat de extingir-los.

Perquè les empreses poden acomiadar igualment?

Res impedeix a les empreses acomiadar-te per una altre modalitat d’acomiadament, com per exemple els acomiadaments disciplinaris o bé acomiadar-te a través d’un acomiadament improcedent amb la indemnització corresponent de 33 dies per any treballat..

Que és el que ha fet el govern?

Impedir, des d’avui dia 28/03/2020 i sense efectes retroactius, aquests acomiadaments amb una indemnització de 20 dies per any ja que, a priori, no es considerarien procedents i per tant l’acomiadament seria considerat IMPROCEDENT.

I això que vol dir?

Paciència que ja acabem, un acomiadament IMPROCEDENT significa que l’empresa no te motius justificats per acomiadar-te i, a diferencia de l’acomiadament procedent, per l’acomiadament IMPROCEDENT al treballador l’hi correspon en tot cas una INDEMNITZACIÓ. La principal diferencia que t’interessa saber aquí, és que al ser declarat Improcedent et correspondrà una indemnització de 33 dies per any treballat enlloc dels 20 dies que et correspondrien si l’acomiadament fos procedent. Cal remarcar que aquesta situació tant sols es produeix MENTRE DURI L’ESTAT D’ALARMA.


En cas de que et trobis en una situació d’acomiadament el millor que pots fer es consultar-ho amb un advocat que t'assessori correctament per tal de no cometre errors.

344 views
Publicaci%C3%83%C2%B3n_de_Instagram_de_B

Es el teu cas?

¡Gràcies pel teu missatge!

Pregunta'ns el que vulguis!

  • Facebook icono social
  • Instagram
Prgunta
bottom of page